Ερωτική Επιθυμία

Σύντομος Σχολιασμός της Περίφημης Σκηνής της Συνάντησης στη Σκάλα


Η μουσική διακοσμεί την πεζή καθημερινότητα με μυστήριο, ομορφιά κι ερωτισμό ή, πιο σωστά, μας υπενθυμίζει πως τέτοιες καταστάσεις εξακολουθούν να υπάρχουν πίσω από την χακί παραλλαγή μιας πραγματικότητας που προσπαθεί να σε παραπλανήσει με την δήθεν αδιαφορία της.

Αλλά έγκειται στη δικιά σου ευχέρεια κι ευθύνη το να αναγνωρίζεις την αξία των απλών πραγμάτων και να την εκτιμάς. Όταν το καταφέρεις αυτό θα σου δοθεί η ευκαιρία όχι απλώς να παρατηρείς την ομορφιά που σε περιβάλλει αλλά να την ανακαλύπτεις εκ νέου κάθε φορά.

Δε χρειάζονται τεράστιες χειρονομίες, δε χρειάζονται δημόσιες εξομολογήσεις, δε χρειάζονται ηλιοβασιλέματα, βόλτες με αερόστατα και τεράστια μονόπετρα. Μια απλή τυχαία συνάντηση στη λαϊκή αγορά με το άτομο που είσαι κρυφά ερωτευμένος, όσο απλή κι αντιερωτική κι αν φαντάζει, έχει την ίδια αξία γι’ αυτόν που αγαπάει.

Κι αυτό μας λέει εδώ ο Kar-Wai Wong. Δε θέλει τους ήρωές του καρικατούρες του ίδιου τους του εαυτού, δε θέλει τον έρωτα απεικονισμένο όπως μια γελοιογραφία με τονισμένα χαρακτηριστικά. Είναι απλός, διακριτικός, ουσιώδης.

Γι’ αυτό και επιλέγει να ντύσει μια σκηνή της πεζής καθημερινότητας με τη συγκεκριμένη μουσική. Μας προϊδεάζει για το αναπάντεχο του ωραίου που μας περιβάλλει, για την προσμονή ενός υπέροχου ξαφνιάσματος, στη συγκεκριμένη περίπτωση την ελπίδα μας να συναντήσουμε τον άνθρωπο που μας ενδιαφέρει έστω τυχαία στον δρόμο.

Συνεπικουρικά, η αργή κίνηση της κάμερας στον απρόσκοπτο κι ερωτικό ρυθμό του βαλς του Shigeru Umebayashi διογκώνει την αναμονή της αναπόφευκτης συνάντησης.

Μας έχει να περιμένουμε στις μύτες των ποδιών μας για τη ματιά που θα συναντηθεί, για τους ώμους που μοιραία θα τριφτούν μεταξύ τους στα στενά περιθώρια της σκάλας, το δειλό μειδίαμα που προσπαθεί να συγκαλύψει μια καρδιά που αρχίζει να καλπάζει.

Και τότε η κάμερα σταματά απότομα την κίνησή της σε έναν γυμνό τοίχο, μας στερεί την ευκαιρία να γίνουμε μάρτυρες αυτής της συνάντησης.

Οι συμβάσεις ανατρέπονται, όπως στον έρωτα.

Η συνέχεια υπονοείται ή υπάρχει μόνο στη φαντασία μας, όπως στον έρωτα.

Οι προσδοκίες μας δεν ικανοποιούνται, όπως στον έρωτα.